DualShock controller

Een controller kan een game console maken of breken. Hoe mooi de games maar zijn, hoe duur een game console ook maar is, als de game controller niet prettig in de handen ligt of niet goed werkt, is een game console waardeloos. De Playstation heeft een uitstekende controller, de DualShock. De DualShock controller heeft net zoals de Playstation zelf een fascinerende en lange geschiedenis.

De geschiedenis van de DualShock controller

playstation eerste controllerDe eerste Playstation controller was erg simpel. Deze had geen tril functie, de controller was ook niet voorzien van analoge sticks zoals je op de afbeelding hiernaast kan zien. Op de controller stonden ook geen letters of cijfers, zoals dat bij andere game console controllers wel het geval was. Er stonden vreemde tekens op de Playstation die vandaag de dag heel een algemeen begrip zijn.
De tekens ∆, O, X en □.

De tweede controller die uitkwam voor de eerste Playstation in 1997 kreeg de naam ‘Dual Analog Controller’. Deze controller had veel weg van de latere DualShock controllers en had analoge sticks, voor meer precisie bij het spelen van games. Een nadeel van de Dual Analog Controller was dat deze geen tril functie had. Het lukte Sony niet om een degelijke motor in de Dual Analog Controller te verwerken voor de tril functie. De motor die was toegevoegd aan modellen die wel in Japan uitkwamen, gingen zo vaak kapot dat Sony besloot de tril functie achterwege te laten.

De geboorte van de DualShock Controller

Op 1998 bracht Sony de eerste DualShock controller uit voor de Playstation, onder de naam DualShock Analog controller. DualShock 2De DualShock Analog controller was in tegenstelling tot zijn voorgangers niet grijs maar zwart. Wat opvallend was, de DualShock liet gamers ervaren wat er in games gebeurde met ‘vibration feedback’. De trilfunctie was geïntroduceerd en is tot op heden een groot succes.

Waarom heet de controller DualShock? Omdat er 2 verschillende motortjes inzitten, die met elkaar samenwerken. Ze creëren een tril effect dat gamen een extra dimensie gaf.

In plaats van de analoge plastic sticks had de DualShock Analog Controller sticks van rubber, die een stuk prettiger te bedienen waren. Een voordeel van deze rubberen sticks was dat men ze ook als vervanger voor de Left 3 (L3) en Right 3 (R3) knoppen kon gebruiken door ze in te drukken.

PS2 en de DualShock 2 Analog Controller
Toen de PS2 in het jaar 2000 uitkwam, had Sony natuurlijk ook een nieuwe controller voor de nieuwe Playstation. De controller had een iets andere kleur dan zijn voorganger maar zag er vrijwel hetzelfde uit. Toch waren er wat verschillen die niet zichtbaar waren, de DualShock 2 was druk gevoeliger en woog ook een stuk minder.

In 2005 ging het helemaal fout…

PS3 BanaanIn 2005 kwam Sony met een totaal nieuw ontwerp dat getoont werd op de E3.
Sony werd overspoeld met klachten van Playstation gamers. Ze vonden de getoonde controller lijken op een mislukte banaan, sommigen noemde het een boomrang. Sony koos eieren voor zijn geld en bracht bij de uitkomst van de Playstation 3 toch de oude bekende DualShock controller weer uit.
Maar toch niet helemaal zoals Playstation fans hadden verwacht…

Sixaxis controller?
De controller heette geen DualShock meer maar ‘Sixaxis’. De Sixaxis had geen trilfunctie meer! Sony had de trilfunctie namelijk achterwege gelaten omdat ze problemen hadden met de patenthouder van de trilfunctie, een bedrijf genaamd Immersion. Het gevolg was dat vele Playstation gamers zwaar teleurgesteld waren. Andere Playstation gamers waren juist erg tevreden met de Sixaxis. De Sixaxis was namelijk veel lichter omdat deze geen motortjes aan boord had voor de trilfunctie. Daarnaast kon men de Sixaxis gewoon opladen middels USB en was het de eerste draadloze Playstation controller. De knoppen waren gevoeliger en de Sixaxis beschikt in tegenstelling tot zijn voorgangers over bewegingsdetectie. Middels LED lichtjes op de Sixaxis controller, kon men zien welke speler de game bestuurde. Tevens was het PlayStation logo toegevoegd, die diende als de homeknop.

Vele gamers bleven ondanks de vele vernieuwingen die de Sixaxis controller met zich meebracht klagen. Sony sloot een deal met de patenthouder van de trilfunctie technologie en bracht in 2008 de DualShock 3 op de markt. De DualShock 3 kwam uit in alle kleuren van de regenboog. Zwart, wit, zilver, blauw, lichtblauw, doorzichtig blauw, rood, doorzichtig rood, roze, olijfkleurig, camouflage kleurig, metaal grijs en donker grijs.

De DualShock 4 voor de PS4

Dualshock 4 in GTA 5Met de komst van de Playstation 4 bracht Sony weer een nieuwe controller uit, de DualShock 4. Het uiterlijk van de DualShock was totaal veranderd en er waren weer erg veel functies toegevoegd. De DualShock 4 is voorzien van een touchpad en gyroscoop. Daarnaast zijn de knoppen ‘select’ en ‘start’ en vervangen door de knoppen ‘option’ en ‘share’. Het hele model is wat veranderd, de DualShock 4 is iets ovaler dan zijn voorgangers. Het meest opvallend is de lichtbalk op de achterkant, die reageert op talloze zaken, met name in games zoals GTA5.  De DualShock 4 heeft talloze extra opties voor de game GTA 5. De DualShock is zelfs opgenomen in de game, zoals je op de afbeelding hiernaast kan zien.

Dualshock4 voor de PS4De beste DualShock controller?

Wat is de beste DualShock controller tot op heden? Wij houden het voorlopig op de DualShock 4. Deze bevat de meeste functies en geeft gamen veel meer mogelijkheden. Maar misschien denk je met nostalgische gevoelens terug aan die oude grijze plastic controller zonder analoge sticks uit 1994. Gezien de vele verschillen tussen de voorgaande modellen is het maar de vraag of er ooit een DualShock 5 komt. Mogelijk brengt Sony een totaal ander soort controller uit. Een ding is zeker, ze zijn druk bezig met de ontwikkeling, want een controller kan de volgende Playstation een succes maken of juist niet.

Bekijk hieronder een video over de talloze modellen die sinds de komst van de Playstation zijn uitgebracht.