De geschiedenis van Sony’s Playstation

De geschiedenis van de Playstation consoles is uitermate fascinerend.
SEGA en Nintendo waren de grote spelers op de game console markt en werden bijna overnacht gepasseerd door de komst van Sony’s Playstation. De eerste Playstation was in alle opzichten zijn tijd zo ver vooruit, dat het voor concurrenten onmogelijk werd om echt te concurreren.

Het begin van een revolutie

PlaystationOp 3 december 1995 kwam de eerste Playstation op de markt in Japan, het thuisland van Sony. Deze was direct een enorm succes, Sony besloot de game console wereldwijd te gaan verkopen. Op 9 september 1996 werd de Playstation in de VS gelanceerd en op 29 september 1996 in Europa.
De game console was commercieel een groot succes en domineerde meer dan 70% van de game console markt, Nintendo had met de Nintendo 64 bit een marktaandeel van minder dan 23%

De Playstation, een groot succes dankzij de compact disk

De Playstation was een enorm succes omdat gebruikers een CD kon gebruiken, voor die tijd was dat revolutionair. Op een enkele CD paste ‘maar liefst’ 700 MB aan data, genoeg opslagruimte voor vernieuwde 3D games die de hardware van de eerste Playstation volledig benutte. Mensen begonnen de games te massaal te kopiëren en lieten hun game console ombouwen zodat deze ook gekopieerde games kon afspelen.

Daarnaast was de eerste Playstation niet zomaar een game console, het was ook mogelijk om audio CD’s af te spelen. Bepaalde modellen, zoals de PS SCPH-5903, konden ook VCD’s afspelen.
In 1995 was de Playstation zijn tijd al ver vooruit en had amper concurrentie.

Er was ook een uitgekleed model, de PSone, die bijna dezelfde mogelijkheden had maar net iets kleiner was.
Pas op 24 maart 2006 stopte Sony met de productie van de eerste Playstation.

Hieronder een vrij onbekende Amerikaanse reclame voor de eerste Playstation uit 1996

De Playstation 2 een revolutie

De Playstation 2 werd in maart 2000 uitgebracht in Japan.
Pas in oktober 2000 werd de PS2 gelanceerd in de VS en Europa volgde eind november 2000.

PS2 en de PS2 Slim Line

De PS2 en PS2 Slim Line met een DualShock2 controller

De PS2 was nog vernieuwender en revolutionairder dan zijn voorganger en zette de hele game console markt weer op zijn kop. Niet alleen beschikte de PS2 over een betere engine, betere grafics en betere hardware, Sony had de console van een aantal andere mogelijkheden voorzien.

Zo beschikte de PS2 als eerste console over de mogelijkheid om DVD’s, Double Layered DVD’s en CD’s af te spelen. Voor die tijd, was de Playstation 2 niet zomaar een game console, het was een volwaardig entertainment systeem.

Playstation 2 uitgebracht in verschillende modelen
De meest gangbare versie van de PS2 is zwart. Sony heeft ook een satijn zilverkleurige en een aquakleurige Playstation 2 uitgebracht. De aquakleurige PS2 kwam in maart 2004 op de markt, het is een gelimiteerde editie en is vandaag de dag relatief zeldzaam. In 2004 kwam er ook een Slim Line PS2 uit, in de kleuren zwart en zilver, zonder CD lader.

De Playstation 2 internettoegang en multiplayer functie
De Playstation 2 werd voorzien van een speciaal soort ethernet modem, bekend onder de naam ‘Playstation Network Adaptor’. Het werd mogelijk om online tegen andere gamers te spelen.
Middels een LAN verbinding was het dankzij iLink ook mogelijk om met 5 Playstation 2 bezitters games te spelen.
Een iedere van de 5 gamers had daar natuurlijk wel een eigen televisie voor nodig.
Ontwikkelaars van games zagen de toegevoegde waarde en voegden op een gegeven moment bijna standaard een multiplayer mode toe. Het best verkochte spel was Grand Theft Auto: San Andreas, deze game had ook een Multiplayer optie, ‘Multi Theft Auto’ en ‘San Andreas Multiplayer’.

Nieuwe apparatuur dankzij USB

Dankzij de ondersteuning van USB werd het mogelijk om allerlei andere apparatuur te gebruiken.

De PS2 Eye Toy

De PS2 Eye Toy

Er waren standaard 2 USB 2.0 poorten beschikbaar waar men allerlei apparaten op kon aansluiten. Sony bracht zelf ook randappartuur uit, waaronder een dansmat, speciaal geproduceert voor bepaalde dans games, waaronder Boogie en Street Dance. In 2003 kwam de Eye Toy voor de Playstation 2 uit tezamen met de games, EyeToy: Play en EyeToy: Groove.

De PS2 beschikt ook over een Digital Out en ondersteunde dus surround geluid en had ook een IEEE 1394 (Firewire) poort. De IEEE 1394 poort werd later vervangen, Sony verkoos een infrarood ontvanger boven de IEEE 1394 poort.

Eind 2012, na ruim 12 jaar, stopte Sony met de productie van de Playstation 2.
Het is tot op heden een van de meest succesvolle hardware producten die een bedrijf ooit op de markt heeft gebracht.

De Playstation 3, games in HD kwaliteit met blu-ray

Sony lanceerde de Playstation 3 net zoals zijn voorgangers eerst in Japan en daarna in de rest van de wereld. De game console kwam op 11 november 2006 uit in Japan, op 17 november 2006 in de VS en pas maart 2007 in Europa.

Playstation 3 rood, wit en blauw

Playstation 3 rood, wit en blauw

Het was Microsoft niet ontgaan hoe succesvol de Playstation 2 was.
Het bedrijf had inmiddels de Xbox 360 ontwikkeld en deze reeds op de markt gebracht, ver voordat de Playstation 3 was aangekondigd. De Xbox 360 was al ruim 10 miljoen keer over de toonbank gegaan toen Sony de PS3 eindelijk aankondigde. Naast de Xbox 360 was de Nintendo Wii ook een serieuze concurrent waar Sony rekening mee moest houden.

Toen de specificaties bekend werden gemaakt bleek dat de PS3 niet zomaar een console was. Het processie vermogen van de PS3 bleek ruim 40 keer hoger te zijn dan zijn voorganger, de PS2.

Veel variaties
De PS3 is uitgebracht in vele verschillende prijsklassen en met mogelijkheden.
Teveel variaties volgens sommigen. De eerste modellen van de Playstation 3 hadden ‘backward compatibility’ op zijn Nederlands, achterwaartse compatibiliteit. Dit betekend dat de PS3 games kon afspelen die voor zijn voorgangers gemaakt waren. Bepaalde modellen kunnen NTSC afspelen, bepaalde modellen alleen PAL en sommige modellen spelen zowel NTSC als PAL af. Naast de reguliere PS3, heeft Sony ook een Slim model en een Super Slim model in uitgebracht.

De PS3 is uitgekomen in vele kleuren, glimmend zwart, mat zwart, satijn zilver, wit, grijs, roze, titanium blauw, chrome en rood. Momenteel is de PS3 Super Slim nog steeds in productie, deze versie kan echter geen PS2 games afspelen en heeft geen geheugenkaartlezer.

De PS3 een volwaardig entertainment systeem

De eerste Playstation was revolutionair omdat deze werkte met CD’s, de PS2 was dat ook omdat deze DVD’s

PS3 met Dualshock3

Een Playstation 3 met DualShock 3 controller

ondersteunde. Wat de Playstation 3 speciaal maakte was blu-ray. Vandaag de dag kan 1 blu-ray disk 25 tot maximaal 150 GB aan data bevatten. In de nabije toekomst verwacht men 1 TB aan data op een blu-ray disk te kunnen opslaan. Omdat de PS3 blu-ray disks kan afspelen, is het mogelijk om zeer complexe en grote games op 1 disk te gebruiken. Ook blu-ray films kunnen worden afgespeeld op de PS3, als men een HDTV heeft en een HDMI kabel gebruikt, kan men films afspelen in high definition. Een ander voordeel van het gebruik van blu-ray is dat men een zeer hoge kwaliteit audio met de Playstation 3 kan afspelen, waaronder DolbyTrue HD en DTS HD. 7.1.

De PS3 beschikt ook over bluetooth 2.0, de DualShock 3 controller heeft een bluetooth bewegingssensor.

Toen de PS3 uitkwam, was deze voorzien van een draadloze Sixaxis controller, later verving Sony deze door de DualShock 3. De DualShock 3 controller is preciezer dan die van de Sixaxis controller, wat gamen natuurlijk ten goede komt.

Het menu van de PS3, de XrossMediaBar, is voorzien van vele menuknoppen.
Onder andere de gebruikers, instellingen, foto’s, video’s en muziek, TV, games en het PlayStation Network zijn vanuit het menu toegankelijk.

Prachtige console maar nu nog kopen?

De PS3 is van november 2006 tot februari 2014 meer dan 82 miljoen keer verkocht.
De PS3 Super Slim Line is nog steeds in productie en is dus ook te koop voor €200,- a €300,- afhankelijk van het model.

Voor €360,00 is er een Playstation 4 te koop, het is dus niet raadzaam om vandaag de dag nog een PS3 aan te schaffen.
Wie bereidt is om €380,00 te betalen kan online een PS4 bundel (console met een nieuwe game) bestellen.

Playstation 4, de game console en het entertainment systeem van morgen

De Playstation 4 werd op 20 februari 2013 aangekondigd, in New York, tijdens een persconferentie op de door Sony georganiseerde PlayStation Meeting 2013.

Playstation 4

De Playstation 4 met de DualShock 4 en PS4 camera

De Playstation 4 werd in tegenstelling tot zijn voorgangers niet eerst gelanceerd in Japan.
De PS4 kwam in november 2013 op de markt in Europa en de VS. In februari 2014 was de PS4 ook verkrijgbaar in Japan, het thuisland van Sony.

Playstation 4 heeft AMD-x86-64 architectuur

De hardware is ongekend, de PS4 beschikt over een AMD Jaguar 8 core processor, 8 GB GDDR5 geheugen en een 500 GB hard drive die vervangbaar is. Sony heeft dus afscheid genomen van de cell processor die gebruikt werd in de PS3 en heeft voor x86 architectuur gekozen. Hierdoor wordt het voor ontwikkelaars een stuk makkelijker om games en andere vormen van media voor de Playstation 4 te ontwikkelen.

De PS4 is sneller en better dan al zijn voorganngers en concurrenten

De PS4 is momenteel de snelste en krachtigste game console op de markt.
Sony begon al in 2008 aan de ontwikkeling van de Playstation 4 en is nog steeds bezig om de game console verder te ontwikkelen. Zo komt er binnenkort een speciale app uit waarmee men van een tablet of smartphone een tweede scherm kan maken en daarnaast is Sony al bezig om een cloud netwerk toe te voegen, genaamd Gaikai.
We gaan binnenkort veel dieper en uitgebreider in op de mogelijkheden van de Playstation 4.

Sony’s Playstation het meest succesvolle entertainment systeem ooit

De eerste Playstation was zo vernieuwd dat de concurrenten van Sony niet wisten waar ze het moesten zoeken. Eigenlijk is daar tot op de dag van vandaag niets aan veranderd. Van het eerste model, tot de PS4, alle modellen waren extreem succesvol.

Nog nooit is een game console zo vaak verkocht als de Playstation.
De eerste Playstation is tussen december 1995 en maart 2014 meer dan 104 miljoen keer verkocht. De PS2 is maar liefst 158 miljoen over de toonbank gegaan en de Playstation 3, die nog steeds wordt geproduceerd, is ruim 82 miljoen keer verkocht. Sinds de lancering van de PS4 in november 2013 tot 1 maart 2015 is deze ruim 20 miljoen keer verkocht.
In totaal zijn er sinds de eerste Playstation tot op heden dus meer dan 364 miljoen Playstation consoles verkocht. Het aantal ligt veel hoger dan 364 miljoen exemplaren, er zijn namelijk vele verkoopmaanden niet meegerekend.

De Playstation 5 in 2019 of toch eerder?

PS5Of er ooit een Playstation 5 komt is geen vraag, als de aarde niet vergaat, is dat zeker. Sony is al vele jaren bezig met de ontwikkeling van de Playstation 5. Het is zeer waarschijnlijk dat de Playstation camera wordt geïntegreerd in de Playstation 5.
Volgens velen overweegt Sony om PS5 te voorzien van een ingebouwde Ultra HD beamer die 3D ondersteund.
De CD drive verdwijnt waarschijnlijk, alles gaat in de cloud of op de hard drive.

Niets is zeker, men kan alleen maar speculeren over de specificaties van de PS5, Sony wilt niets prijsgeven. Wat de prijs van de PS5 zal zijn is ook nog een mysterie. Het zal elk geval nog een behoorlijk aantal jaren duren voordat de PS5 uitkomt. Een Playstation komt, kijkend naar de geschiedenis, om de 5 tot 8 jaar uit, dat betekend dat de PS5 op zijn vroegst in 2019 te koop is.

De toekomst van game consoles?

Sony en Microsoft hebben de game console markt momenteel volledig in handen.

Er worden triljarden euro’s besteed aan de ontwikkeling van nieuwe game consoles, wat de toekomst brengt is redelijk goed te voorspellen. Ultra HD technologie wordt steeds betaalbaarder, hardware wordt compacter en sneller, 3D en holografische technologie is enorm in opkomst. Deconsument wilt steeds meer van hardware, alles moet mobiel, online en multi-functioneel zijn. De game consoles van de toekomst zullen waarschijnlijk zo groot zijn als een smartphone en beschikken over Ultra HDTV, 3D, holografie, nu nog ondenkbare AI. Zolang de consument bereidt is te betalen voor de nieuwste entertainment systemen, zullen bedrijven daar op inspelen en blijven vernieuwen en innoveren.

Volg en like ons aub!